top of page

Nebaví vás vést knihu jízd? - Uplatněte si paušální výdaje na dopravu

Pokud používáte vozidlo k podnikání, daňově uznatelný náklad z hlediska daně z příjmů je pouze ten, který je prokazatelně použit v souvislosti s podnikáním. Toto se prokazuje knihou jízd, kde uvádíte ujeté km, účel jízdy a případně další údaje, které prokazují oprávněnost daňového uznatelného nákladu. Pokud Vás to nebaví, skvělým řešením je využití paušálního výdaje na dopravu. Jde o to, že již nemusíte evidovat své jízdy. Automaticky si za každý měsíc použití vozidla můžete odečíst ze základu daně 5.000 Kč za každé auto, při používání po celý rok tedy 60.000 Kč. Pokud používáte svoje vozítko i pro soukromé účely, odečtete si částku 4.000 Kč za měsíc za každé auto (48.000 Kč za rok) a správce daně už neřeší, zda používáte auto k soukromým účelům 1 den v měsíci nebo celý měsíc.

Paušální výdaj lze uplatnit nejvýše na 3 vozidla, která jsou:

- vlastní - zahrnutá nebo nebo nezahrnutá do obchodního majetku

- v nájmu.

Nelze to tedy využít pro vozidla na finanční leasing nebo vozidla financovaná úvěrem, kdy je vozidlo zajištěno předem vlastnického práva k tomuto vozidlu.

Při využití paušálních výdajů na dopravu však nezapomeňte, že tento paušál zahrnuje veškeré výdaje - do nákladů si tak již nemůžete dávat doklady za PHM a ani parkovné, jak stanoví zákon.


Zdroj: SMART Daně s.r.o.

14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page