top of page

PRODEJ OBČERSTVENÍ – KTERÁ VLNA EET?

Tržbu je povinna evidovat fyzická či právnická osoba, která přijímá tržby v rámci svého podnikání, a to hotově nebo jinou obdobnou formou (například stravenkou). Na platby platební kartou nebo převodem na účet se EET nevztahuje.


Evidence tržeb je spouštěna ve 4 vlnách:

1. vlna – ubytování, stravování a pohostinství (– pouze tržby za stravovací služby),

2. vlna – velkoobchod a maloobchod,

3. vlna – stravování a pohostinství (– tržby z dodání zboží), rostlinná a živočišná výroba, výroba potravinářských výrobků, doprava, právní a účetnické činnosti, veterinární činnost, zdravotní péče a další,

4. vlna – řemesla a výrobní činnosti.

1. a 2. vlna již běží, spuštění 3. a 4. vlny se očekává nejdříve od poloviny roku 2020.


Prodej občerstvení lze považovat za stravovací službu (1. vlna EET), maloobchod (2. vlna EET) nebo dodání zboží v rámci stravování (3. vlna EET). Záleží na několika kritériích.

Pro správné určení vlny je potřeba rozlišit, zda stravování či podávání nápojů je určeno k okamžité spotřebě na daném místě či ne a zda jsem je vyrobila či ne. Například u pití je rozhodující, zda se prodává pití rozlévané nebo v uzavřené láhvi, u jídla rozhoduje, zda si je zákazník může po zakoupení zkonzumovat z tácku „na stojáka“ nebo odnést s sebou domů. Velmi užitečná pomůcka pro zařazení do správné vlny EET je přehled obchodních modelů, který můžete najít zde:


Zdroj: SMART Daně s.r.o.

20 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page