top of page

Vláda dnes schválila další daňové změny

Aktualizováno: 17. 6. 2020


Ministerstvo financí předložilo vládě návrhy na další daňové změny, které mají podnikatelům a firmám překlenout nepříznivé ekonomické dopady koronavirové pandemie. Na dnešním jednání vlády byly schváleny tyto body:

  1. Snížení sazby DPH z 15 % na 10 % v oblasti ubytovacích služeb, vstupného na kulturní akce a sportovní události, vstupného na sportoviště (včetně jízdného na vleky) a vstupného do fitness a wellness center a dalších podobných zařízení.

  2. Snížení silniční daně o 25 % u nákladní aut nad 3,5 t, a to zpětně od 1.1.2020

  3. U daně z nemovitých věcí se navrhuje rozšířit oprávnění obcí osvobozovat od této daně i v případě dalších mimořádných událostí, jako jsou pandemie, krizová opatření podle krizového zákona nebo průmyslové havárie. Toto osvobození bude možné uskutečnit i zpětně.

  4. Zavedení institutu zpětného uplatnění daňové ztráty ("loss carryback") - subjekty si budou moci uplatit daňovou ztrátu nejen v následujících 5 letech, jak to platí dosud, ale i v předchozích 2 letech. Pokud tedy subjekt za rok 2020 vytvoří ztrátu z podnikání a v roce 2018 vytvořil zisk, může si podat dodatečné daňové přiznání za rok 2018. Tímto dodatečným daňovým přiznáním si sníží zpětně zisk za rok 2018, a to ve výši ztráty, dosažené v roce 2020. Snížením zisku za rok 2018 subjektu vznikne přeplatek, který mu finanční úřad vyplatí. Nemusí tedy čekat následujících 5 let.

  5. Ve spotřebních daních se navrhuje zkrácení lhůty pro vrácení přeplatku z tzv. zelené nafty z 60 na 40 dní.

Návrh, schválený vládou, dále putuje do Poslanecké sněmovny.


Aktualizace: 16.6.2020 bylo schváleno Poslaneckou sněmovnou.


SMART Daně team

19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page